THE STREETPARADE-BAND FOR FUNERALS, DIVORCES AND OTHER CALAMITIES(foto van de band)


BESCHRIJVING

  Een optreden van dit orkest moet in de eerste plaats een plezierige happening zijn voor het publiek, maar zeker ook - last but not least - voor hen zelf. Met deze filosofie vonden in 1981 enkele muzikanten elkaar en begonnen de EFKES ANDERS JASSKAPEL.

Dat hun concept aanslaat is inmiddels bewezen door de vele vrienden die ze maakten en door de reacties van het publiek.

  Aanvankelijk speelde de band in dixieland stijl, maar in de loop der jaren heeft zich een toch wel typische mengvorm van streetparade, New-Orleans-stijl en gospelsongs ontwikkeld.

Door de omvang en de gevarieerdheid van het repertoire voelt de band zich uitstekend thuis bij zowel een traditionele streetparade als op een podium.
Een specialiteit is het vertolken van traditionele gospelsongs. Daarmee weet de band een ingetogen en intieme sfeer te creëren. Vele kerkdiensten zijn zo al opgeluisterd.

  Hoewel ze zeker geen puriteinen zijn, vertolken ze de muziek van de oude New Orleans Bands op een manier die het publiek van vandaag weet te pakken. Sterkste punt daarbij is het duidelijk zichtbaar en voelbaar enthousiasme van de bandleden.
Naast snelle nummers brengen ze vele langzame en soms melancholieke stukken, zoals de bands in het Oude New Orleans, die zo diep geworteld waren in het leven van dag-tot-dag met alle blije en trieste momenten die daarbij hoorden.

(logo 40 jaar)

  Het mooiste compliment dat de band ooit gehad heeft kwam van New-Orleans veteraan Champion Jack Dupree, met wie ze de kleedkamer deelden tijdens het festival in Gladbeck.
Hij zei: "You play good, simple, not too technical, just like we did in the old days".

  Het orkest speelde op gerenommeerde jazzfestivals in binnen- en buitenland. Hoogtepunten waren trips naar de bekende jazzfestivals in Silkeborg, Kopenhagen, Odense en Middelfart (Denemarken), twee optredens op het Berliner Dixieland-Jazzfestival, een optreden op het bekende New-Orleans Festival in Saint-Raphaël aan de Franse Rivièra, de Streetpareeds in Celle (D), het fameuze Dixielandfestival in Dresden (D) en het jazzfestival van Brunico in Italië.

  De uitstraling van plezier en fijne muziek raakt het publiek. Eerste prijzen (in 1998 en in 2000) voor de streetparade op het jazzfestival in Helmond (waaraan 20 straatorkesten deelnamen) zijn een opsteker voor de band.

  Van 2007 tot en met 2016 (10 keer) organiseerde de band jaarlijks een Efkes Anders Riverboat Cruise die veel gasten trok.

  Tijdens het RHINE TOWN JAZZ FESTIVAL in september 2003 in Wageningen werd Efkes Anders verrast met de toekenning van de "Huib van Drimmelen Jazz Prijs".

  De Efkes Anders Jasskapel stond ook aan de wieg van de jaarlijkse Jazz-Marathon van Jazzpodium De Gouden Bal, waarbij steeds een tiental orkesten van 14:00 tot 21:00 uur optreedt.

  Bijzonder aan de band is het vermogen zich te verjongen. De leeftijd van de bandleden varieert van 'dertigers' tot 'tachtigers'. Een goede club van muzikanten die op elkaar ingespeeld zijn en privé en muzikaal een hecht samenspel hebben ontwikkeld.

  In november 2021 zou de band het 40-jarig jubileum vieren met een muzikale receptie. Behalve de jubilarissen zouden ook enkele bevriende bands voor een feestelijke sfeer zorgen.
Door de coronaperikelen is het feest afgelast.
Kijk toch eens op de jubileumpagina.

Terug naar de kop van deze pagina
boek Efkes Anders Jasskapel

Valid HTML 4.01 Transitional